Днес православната църква отбелязва Тодоровден, наричан още Конски Великеден. Той се

...
Днес православната църква отбелязва Тодоровден, наричан още Конски Великеден. Той се
Коментари Харесай

Днес празнуваме Тодоровден

Днес православната черква отбелязва Тодоровден, наричан още Конски Великеден. Той се отбелязва постоянно в първата събота след началото на Великденския пост. Почита се паметта на Св. Теодор Тирон.

Според поверията и традициите на Тодоровден се организират обичайните кушии – българският вид на надбягванията с коне. Оттук идва и второто известно име на празника, който от епохи във фолклора ни битува като Конски Великден или Тудорица.

Мъжете стартират да се приготвят за празника още при изгрева на слънцето. Красивите гриви и опашки на конете се сплитат на плитки, в които се прибавят цвета, мъниста, пискюли… Преди надпреварата се минава на водопой.

И идва ред на самата кушия, изпълнена с доста страсти, предпочитание за победа и същинско състезание сред участниците и техните коне. Състезанието на Тодоровден се гледа от цялото село и постоянно се трансформира в същински празник, в който адреналинът доближава най-високата си точка в годината.

Конят-победител от кушията се награждава с венец и юзда, а стопанинът му с риза или забрадка и дружно с другите участници обикалят къщите, с цел да завършат в двора на притежателя му, където се случвало и празничното хоро.

Тодоровден е обвързван с още няколко наложителни ритуала. На изгрев слънце децата се къпят, с цел да са здрави. Жените също мият косите си, с цел да са красиви и лъскави като конска грива. През целия ден не се яде лук, с цел да не се разболяват конете.

Днес имен ден честват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора и техните производни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР